COMUNICAT ANRE

MONTAREA DETECTOARELOR AUTOMATE DE GAZE  NATURALE

 

 

INFORMARE privind montarea detectoarelor automate de gaze naturale

Conform dispozițiilor punctului 8.3. din Normele tehnice pentru proiectarea și executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, a fost instituită, începând cu anul 2008, obligativitatea montării detectoarelor de gaze naturale cu limita inferioară de sensibilitate 2% CH4 (metan) în aer, care acționează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor de utilizare.

VARIANTA 1 – Echipament marca Seitron Garantie 3 ani si durata de viata 15 ani (cu senzor intern interschimbabil) VARIANTA 2 – Echipament marca MIA Garantie 3 ani si durata de viata 7 ani
Preturi:
 • Detector gaz metan functionare wireless marca Seitron – 399 lei/apart – se monteaza in fiecare apartament
 • Receiver captare semnal wireless marca Seitron cu display – 500 lei/buc.
 • Electrovalva inchidere automata gaz in caz de avarie marca Madas diam max 1 ½ ” – 590 lei/buc (montata pe instalatia comuna a blocului sau cate una pe fiecare coloana, in functie de optiunile de montaj)
 • Manopera de lucru; materialele auxiliare si consumabile; transport si TVA.
Preturi:
 • Modul radio + senzor Sigur Gaz – 450 RON
 • Centrala captare semnale radio marca MIA – 900 RON
 • Electrovalva inchidere automata gaz in caz de avarie marca Madas diam max 1 ½ ” – 900 lei/buc (montata pe instalatia comuna a blocului sau cate una pe fiecare coloana, in functie de optiunile de montaj)
 • Manopera de lucru; materialele auxiliare si consumabile; transport si TVA.
Detalii produse:
 • Electrovalva este marca Madas, productie Italia, garantie 2 ani si o durata de viata de 15 ani.
 • Detectorul de gaz:
  • marca Seitron wireless, productie Italia si are o garantie de 36 de luni;
  • durata de viata a intregului detector este de 15 ani
  • durata de viata a senzorului (modulul) care capteaza gazul metan este de 5 ani
 • Reciever-ul este dotat cu afisaj digital pe care apare apartamentul de unde s-a declansat alarma, apartamentul unde este detectorul scos din priza ori unde are avarie. De asemenea, afisajul arata si puterea de semnal pe fiecare detector in parte.
Detalii produse:
 • Foarte important : este nevoie de o singura centrala indiferent de numarul apartamentelor din bloc.
 • Electrovalva este marca Madas, productie Italia, garantie 2 ani si o durata de viata de 15 ani.
 • Detectorul de gaz:
  • Detector de gaz marca SigurGaz productie Italia cu o garantie de 24 luni
 • Modulul Radio contine echipmante nemtesti si are o garantie de 5 ani
 • Reciever-ul este dotat cu display si opereaza in banda libera fara a necesita o autorizare speciala

* Plata tuturor echipamentelor se va face prin asociatie, cu posibilitatea de achitare in 5-6 rate lunare egale

Preturi instalatii individuale

*Costul pentru instalatii individuale este de 420 lei pt electrovalva 3/4″ + 1 senzor detectare pierderi de gaze, marca SigurGaz clasa Premium, provenienta Italia cu o garantie de 24 de luni si durata medie de viata de 7 ani.

*Costul include echipamentul complet format din electrovalva si senzor detectare pierderi gaz metan, materialele auxiliare si consumabile, manopera de lucru, transport si TVA.

SFATURI UTILE

»Verificarea eventualelor scapari de gaze naturale pe care o puteti face dvs. se face prin mirosire si cu spuma de sapun cu apa.

»Verificarea cu flacara a instalatiilor de gaze naturale prezinta pericol de explozie si incendiu!

»Dormitul în încaperi cu focul aprins sau în încaperi cu aparate consumatoare de combustibili gazosi nelegate la cosul de fum, prezinta pericol de moarte.

»Stingerea focului se face prin închiderea robinetului de siguranta, existent înaintea racordului flexibil; dupa stingerea flacarii se închide si robinetul de manevra.

»Daca suspectati scapari de gaze, sunati de urgenta la  Distrigaz Sud – 021.9281

De ce este necesara instalarea detectorului/ senzorului de gaze

Exista prevederi legale care reglementeaza folosirea senzorilor/ detectoarelor de gaze:

Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale NTPEE – 2008, care la articolul 8, punctul 3, aliniatul 2, stipuleaza:

pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip termopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4 ) în aer, care actioneaza asupra robinetului de inchidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.

-in situaţia în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, operatorul economic constata că nu sunt îndeplinite conditiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare, clientul final are obligaţia să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiţii, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.

Asadar, in conditiile in care incaperea in care este amplasat consumatorul de gaze are geamuri tip termopan, este obligatorie instalarea unui senzor/ detector de gaze.

» Alimentarea cu sursa de curent de 220V va fi asigurata de catre Asociatie.

» Detaliu important: este necesara montarea unui detector pe casa scarii, pozitionat la etajul unde se afla inelul de distributie.